В Гърмен пак протестират срещу ромското гето
В Гърмен пак протестират срещу ромското гето / Снимка: Маргарита Петкова

Двайсетина души се събраха тази сутрин пред сградата на Община Гърмен за протест, обявен от местното сдружение „Бъдеще за община Гърмен". Няколко майки имаше сред тях. Основната им тревога е здравето на децата, които посещават местното училище. В края на миналия месец сред жителите на близкото ромско гето бяха регистрирани 12 случая на хепатит заради лошите условия на живот.

От две години жителите на Гърмен протестират и настояват незаконно построените там къщи да бъдат съборени. Те и част от общинските съветници са против създаването на застроителен план и узаконяване на имотите, каквито са намеренията на общината и кмета Минка Капитанова.

Децата днес бяха на училище, защото местните хора смятат, че те не бива да бъдат използвани в протестите, но тези от тях, които бяха тази сутрин на площада твърдяха, че малките роми от гетото отиват сутрин в училище, само за да получат безплатната закуска.

"Нека не се крием зад лични удобства, от страх или дребни оправдания, защото търпението към безотговорни, арогантни и лъжливи лица, докопали се до власт, ще лиши всички и от това което ни е останало! Призоваваме всички отговорни институции - кмет, общински съвет, областна управа, РЗИ, училищни ръководства да излязат пред хората и дадат обяснение. Докога ще се толерира незаконното гето, където в изключително примитивни условия се създават условия за развитие и разпространение на болести, заплашващи здравето на останалите жители. Стига оправдания с толератност, дискриминация и други подобни! Стига липса на държава и адекватни местни управи", обявиха организаторите на протеста.