В Добърско хвърлят златен кръст за Богоявление
В Добърско хвърлят златен кръст за Богоявление / Снимка: dariknews.bg, архив

Утре на Йордановден Добърско отбелязва празника си, известен сред местните с името „Водици". Йордановден се чества, като празник на селото повече от 20 години.

Денят ще започне с отслужване на тържествена света литургия в храма „Сретение Господне". В 11:00 часа ще бъде ритуалът по спасяване на светия кръст, който ще се състои в ледените води на планинската река Клинец.

Кметът на селото Илиян Джунев подчерта, че Добърско е единственото населено място, в което кръстът, който се хвърля във водата, е златен и до ден днешен не е губен, винаги е бил намиран от смелчаците, които влизат в ледените води. Той допълни, че освен местни хора, мераклии за намирането на кръста са и чужденци, които пристигат в селото специално за този празник. Преди ритуала, официално ще бъде открит мостът над реката, който бе ремонтиран тази есен.

Честванията по случай празника на селото ще продължат с богата празнична програма на площада пред сградата на кметството в селото. В нея участие ще вземат местни самодейни състави, ученици от Основно училище „Свети Климент Охридски", както и прочутата певческа група "Добърските баби".