/ Община Банско, архив
Обмисляме идея за свикване на местен референдум за развитие на ски зоната в Банско. Решението на Върховния административен съд, с което се отхвърлиха всякакви промени в Плана за управление на Национален парк "Пирин" разочарова всички жители на общината. 

Международен консултант ще прави анализ на концесията на „Юлен” в Банско

Идеята за рреферендум е съвсем в начален етап, тепърва ще обмислим как точно да действаме. Всички бяхме убедени, че решението на съда ще подкрепи развитието на зимния курорт, заяви Димитър Русков, председател на сдружение "Бъдеще за община Банско", което организира редица протести на местните жители в подкрепа на развитието на ски зоната. 

Той беше категоричен, че хората в Банско не искат да унищожат природата, но не приемат поведението на така наречените "зелени", които снощи са отпразнували с хепънинг съдебното решение.

Нено Димов започна разговори с „Юлен“ АД за концесията на ски зона Банско

"Това означава, че обществото ни е разделено. Ние искаме да се намери баланс и консенсус по един толкова важен въпрос - развитието на ски туризма у нас", подчерта Русков.

Той не се ангажира с прогноза дали жителите на Банско ще организират нови протести. "Нека обсъдим на спокойствие съдебното решение, за да можем да преценим най-правилно как да действаме", подчерта Димитър Русков.

Кметът на Банско - Георги Икономов, също коментира решението на ВАС. Според него, сега правителството е на ход - да каже ще се развиват ли зимните спортове или не. „Ако ще се развиват зимните курорти, то трябва да се промени Законът за защитените територии, така че да бъде категорично в тази посока.

Екоминистърът ще иска предоговаряне на концесионния договор за ски зоната в Банско

Да се казва ясно и безапелационно - разрешава се строителство на нови спортни съоръжения. Да се промени Законът за горите, където трябва да отпаднат тези разпоредби, които са ограничаващи - да сменяш начина на трайно ползване за писти, за стълбове на кабинка.

„Трябва да се промени Законът за околната среда, където ясно да е написано, че Планове за управление на паркове - национални и природни, трябва да имат екологична оценка, ама да е категорично.

Или пък да се запише, че не трябва да има. А не това да е въпрос на тълкуване от страна на съдилищата и всеки да си мисли, че е прав”, подчерта още Георги Икономов.