Ново Лески излиза на протест
Ново Лески излиза на протест / Снимка: Маргарита Петкова
Голям протест организират утре жителите на хаджидимовското село Ново Лески срещу кариера за добив на подземни богатства. Този път те ще получат подкрепа и от съседните населени места - Хаджидимово, Копривлен и Мосомище.

Изпратени са писма до областния управител на Благоевград, до депутатите от Пиринско, до министъра на енергетиката, до премиера.
"Очакваме подкрепа от всички държавни институции. Надяваме се, че няма да се стигне до подписване на концесионния договор за добив на мрамор", коментира Десислава Йованович, председател на Инициативния комитет.

„Внесено е уведомление в община Хаджидимово, мирният протест ще е от 14,30 до 18,30 часа. Не искаме да причиняваме неудобство на пътуващите, но за нас това е въпрос на оцеляване”, увери Десислава Йованович.

Причина за гражданското недоволство стана изненадващо решение на Върховния административен съд преди седмица. Това стана, след като през май миналата година магистратите отмениха решение на Министерски съвет за отдаване на концесия за 25 години за добив на подземни богатства върху площ от близо 160 декара. Това стана след двегодишна борба на местните хора да не позволят подобна дейност и да спасят природата. Мотивът на съда бе, че не са спазени необходимите процедури. Сега обаче върховните магистрати допуснаха добива на мраморни и инертни материали.

Местните хора са категорични, че кариерата ще е само на 500 метра от къщите на Ново Лески, на 50 метра от насаждения с грозде и градински чай, близо до карстовия извор Топлицата.