Съдебният шеф Аршинков проверява заместника си Росен Василев
Съдебният шеф Аршинков проверява заместника си Росен Василев / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Депутатът и лидер на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев се срещна днес с временно изпълняващия длъжността председател на Окръжния съд в Благоевград Красимир Аршинков. Депутатът пристигна в кабинета на Аршинков точно в 12.00 часа и излезе от срещата след час и половина.

"Разговарях с Красимир Аршинков за това, че определени магистрати от Благоевградски съдебен район позорят системата с действията си по служба и поисках от него да провери конкретни сигнали и факти, с които го запознах", заяви пред Дарик депутатът Яне Янев.

По данни на Янев, сред посочените магистрати е бившият вече заместник на Аршинков, съдия Росен Василев. Той си е позволил да освободи за неопределено време от държавна такса в размер на 240 000 лева ищец по дело, водено в Окръжния съд. В съдебно определение магистратът Василев е посочил, че невнасянето на значителната сума по делото е предвид икономическата криза.

Делото, което ще бъде обстойно проверено, е с финансов интерес, възлизащ на 600 000 лева. По данни на депутата Яне Янев, по този процес е запорирано имущество на ответника по делото. Янев е посочил и други магистрати в Пиринско, които трябва спешно да бъдат проверени.

Веднага след срещата с депутата от РЗС, съдебният председател Красимир Аршинков коментира, че разговорът им е преминал в духа на добрия тон и бил доста ползотворен. "В най-кратки срокове ще проверя сигналите относно съдия Росен Василев. Все пак това дело, по което той е докладчик, е висящо и то подлежи на проверка от по-горна инстанция", каза Красимир Аршинков.

Административният шеф на Окръжния съд в Благоевград загатна, че делото с обществен интерес, касае строителни фирми. Аршинков с категоричност се ангажира да обяви пред всички медии дали съдия Росен Василев е действал правомерно в хода на процеса или е допуснал нарушения по служба.