Кон в безпомощно състояние дни наред лежи в мъки в квартал „Струмско”, Благоевград. Оказало се, че няма институция, която да го прибере. Единствените, които поели случая присърце, са служители на частна фирма. Те извикали ветеринар, който прегледал животното, след което то е закарано в зоопарка, разказва NOVA.

Уверенията на ръководството там са, че той ще бъде обгрижван максимално добре.

Георги Мицов и още няколко човека решили да не оставят коня в мъки и опитали с всички средства да го вдигнат на крака. „Видимо изтощено, ахетично животно – недохранено, недохранено със сигурност, измерих му температурата, която беше доста ниска”, коментира състоянието на животното ветеринарният лекар д-р Светослав Димитров. Според Георги Мицов основната причина конят да е паднал на земята е това, че той е обикалял, за да се загрее.

Хората от фирмите в района събират пари, купуват храна и конят видимо се възстановява. На другата сутрин обаче, вероятно заради мразовитата нощ, отново е намерен на земята. „От понеделник следобед се опитваме да се свържем със всякакви институции, само си прехвърлят топката един на друг. Пратиха някаква кола да дойдат, като са мислили, че конят е умрял, да го товарят и сега няма решение на въпроса”, каза Георги Мицов. В крайна сметка служители на общината в Благоевград пристигнаха и качиха коня в камион. След това го транспортираха към зоопарка.

Конят е без ушна марка, затова е без установен собственик. В квартал „Струмско” обаче са виждали мъж с каруца да го използва редовно. По телефона той отрече и изпрати поздрави на хората, които го подозират. В следващите поне 14 дни конят ще остане в зоопарка под непрестанни грижи, обещават от Община Благоевград.
NOVA