/ Община Гоце Делчев
Живописното село Делчево в Пирин планина отново ще бъде домакин на традиционния летен фестивал „Еньовденски тайнства”. Събитието ще се проведе на 23 и 24 юни, организаторите от община Гоце Делчев уверяват, че ще има много приятни изненади и позитивни емоции за всички гости на населеното място.

Програмата в първия ден – събота, ще започне в 19.00 часа, когато малки и големи ще могат да се включат в приключенска разходка „Пъ пътеки извити за билки лековити” край селото, за да наберат билки и цветя.

Младите момичета ще участват в ритуала „Мълчана вода” в местността Вълчова тумба. Те ще налеят вода от три различни извора. През това време не бива да издават и звук. Водата се пълни в менче, в което има и много билки. Идеята е бистрата вода да поеме енергията на звездите и чистите помисли на момите.

Неделният ден, когато ще се отбележи Еньовден, ще започне още в 05.00 часа с посрещане на слънцето и бране на билки в местността Вълчова тумба. След това ще отвори врати Рабитилница „Изработване на еньовски венци”. И тази година Еньовата буля ще отправи своята благословия, а всички, които желаят, ще могат да се проврат през Еньовския венец за здраве и късмет.

На мегдана в Делчево ще има и още едно ателие – по грънчарство. Освен това гостите ще научат някои магически еньовски тайни за билките, ще се запознаят с интересни рецепти на вкусни ястия, приготвени от учениците от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо Яворов“.

Специален гост на фестивала тази година ще бъде шеф Елена Петрелийска - финалист в първия сезон на „Мастър Шеф“, която ще приготви модерна кухня с традиционни билки и подправки.

И тази година на площада в китното село ще има благотворителен базар „Билки за лек и вкус“, където всеки ще може да си закупи билка, а със събраните средства ще се подпомогнат жени с онкологични заболявания от Гоце Делчев и региона.

В традиционната Еньовска фолклорна палитра, която ще започне на мегдана по обед, ще участват Мъжка фолклорна група „Войводите“, Женска фолклорна група и Танцова формация „Кръшно хорце“ към Ансамбъл „Топлика“ при НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1927“ - село Мосомище; Фолклорна група „Голешовски фантове“, а специалният участник тази година ще бъде фолклорният изпълнител Николай Славеев.

И местни жители, и туристи ще се потопят в магията на приказното село Делчево и ще открият летните тайнства на Еньовден.