Църквата в Брежани
Църквата в Брежани / Снимка: Община Симитли
Малкото планинско село Брежани е в подготовка на два големи празника: традиционния празник на брежанския кестен и 170-годишнината на един от най-старите действащи храмове в Югозападна България – храм „Свети Димитър“. 

За красивите празници местните се готвят отдавна като обединиха сили църковното настоятелство, сдружение „Хора и традиции“, кметство Брежани, Югозападно държавно предприятие, Община Симитли Апостол.

Храмът се ремонтира със средства на Дирекцията по вероизповедание, която откликна на молбата на кмета на община Симитли, църковното настоятелство, кмета на селото Благой Стефанов и сдружение „Хора и традиции“. 

За съжаление, средствата няма да могат да решат огромния проблем с потъването на една от стените на храма и с покривната конструкция, за което са необходими много повече пари, но за което се предвижда църковното настоятелство с подкрепата на Неврокопската епархия да направят съвместен проект. 

На този етап, храмът ще се обнови и временно заздрави. Радващо е, че се откликва на молбата за дарения за храма, а Венелина Лазарова, млад ладшафтен архитект от Брежани, дарява проект за оформление на външния и вътрешен двор на храма. 

Ще се реализира и основната идея на празника на храма – да стигнат християнските ценности до младите чрез комплексна програма с училищата на територията на община Симитли: фото пленери, пленери, беседи, проповеди, посещения в храма и др, които ще стартират на 10 октомври. 
Осмият празник на брежанския кестен за поредна година прави акцент на уникалните хилядолетни дарове на природата. В навечерието на празника на брежанския кестен, на 20 октомври, учени ще разискват на кръгла маса проблемите и перспективите за развитие на кестеновите насаждения в района на Брежани. Събитието се организира съвместно с Югозападно държавно предприятие, като се цели да се формира ясна концепция за развитие на кестеновите гори в Пирин с техните екосистемни, икономически и социални функции.

В рамките на форума ще се обсъдят възможностите за създаване на нови кестенови плантации, постигане на устойчиво добро здравословно състояние на кестеновите гори, разширяване на възможностите за използване на кестеновите плодове и дървесина, развитие на страничното ползване в кестеновите гори и др. 

Празникът на брежанския кестен се провежда на 21 октомври и ще започне рано сутрин с откриване на изложба „Живопис“ от Пленер 2017. Площадът ще се изпълни с уханията на печените кестени на италианеца Мауро и неговия син Марчело...Топли питки, ястия с кестени, баници се разпростират на дълга трапеза, приготвена от сръчните домакини на Брежани и техните гости от Делчево, Р Македония. 

Богата програма с участието на танцов ансамбъл „Веселие“, фолклорен ансамбъл „Разложки мераци“, ансамбъл от Делчево, Р Македония, Соня Ковачка и Йорданка Варджийска ще зарадва жителите и гостите на най-вкусни празник на община Симитли. А оркестърът ще подхване хоро и площадът ще заиграе.