Санират жилищни сгради по ОП "Региони в растеж" в Сандански
Санират жилищни сгради по ОП "Региони в растеж" в Сандански / Снимка: Дарик, архив
144 домакинства от пет многофамилни жилищни сгради в Петрич ще се възползват от финансиране за саниране. Сумата осигурена по ОП „Региони в растеж ” е в размер на 1 960 000 лв. Към този момент Общината има изготвено обследване за енергийните характеристики на сградите. Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнители. По този начин ще се обновят пет многофамилни жилищни сгради на територията на южния град.

Проектите и проектните дейности са насочени към обновяване осигуряване на по-добри условия на живот за гражданите, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда. С реализирането на дейностите ще се удължи животът на сградите и ще се намалят разходите за поддръжка.

Сградите, които ще бъдат финансирани по ОП „Региони в растеж”са: бл. № 30 с вх. А и Б и бл.№32 с вх. А и Б на ул.„България” /общо 60 самостоятелни жилищни обекти/; блок „Лебед” и бл. „Явор” на ул. „Сандо Китанов” /общо 54 жилищни обекти/; на ул. „Екзарх Йосиф” № 25 многофамилна жилищна сграда с 30 самостоятелни жилищни обекти. Това са многофамилни жилищни сгради, които не са допустими за финансиране и саниране по Националната програма за енергийна ефективност, защото не отговарят на условията на програмата. По Националната програма за саниране са осигурени още 354 484 лв , с които започва санирането на бл. № 3 на ул. „Димитър Гощанов” №6. Фирмата изпълнител на дейностите е „ПИ ЕС ПИ” ЕООД. Така в град Петрич до момента общо защитените средства за саниране на многофамилни жилищни сгради надхвърлят осем милиона лева по двете програми.