Разследват тютюнев бос за лихварство
Разследват тютюнев бос за лихварство / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Разследват управителя на благоевградската фирма "Проминвест" Ангел Янудов за незаконно кредитиране срещу висока лихва, без да притежава лиценз за подобна дейност, научи Дарик. Срещу тютюневия бос е образувано досъдебно производство за лихварство по член 252, алинея 1 от Наказателния кодекс, потвърдиха от прокуратурата.

Близо година срещу Ангел Янудов е извършвана предварителна проверка от Икономическа полиция - Благоевград. След приключването на разследването, касаещо периода от 2007-ма до 2009 година, преписката вече е депозирана в държавното обвинение, с мнение за носене на наказателна отговорност. Срещу Ангел Янудов към този момент са заявени 26 изпълнителни дела от частни съдебни изпълнители. Не са известни все още паричните суми, отпускани от бизнесмена, коментираха юристи.

Управителят на "Проминвест" Ангел Янудов води производство за обявяване в несъстоятелност. В исковата си молба пред магистратите бизнесменът твърди, че управляваното от него дружество е изпаднало в състояние на свръхзадлъжнялост и не може да покрива финансови задължения към държавата и други юридически субекти. Неотдавна окръжният съдия Николай Грънчаров обаче остави без уважение исковата молба на "Проминвест", тъй като не е приложен опис на притежаваните от дружеството активи - недвижими имоти, машини, оборудване и информация, за участието на собственика Ангел Янудов в други дружества. Бизнесменът не е посочил и общия размер на задълженията си, което е задължително условие за откриване на процедура по несъстоятелност.

През месец август "Проминвест" загуби дело за финансови задължения към хазната в рамер на 1 172 572 лева, натрупани въз основа на влязло в сила наказателно постановление за незаконен внос на тонове тютюн от Македония. Ангел Янудов обжалва акта на две инстанции, но Административният съд в Благоевград, в лицето на магистрата Серафимка Мадолева, потвърди окончателно наказателното постановление на Митница "Югозападна".

Срещу "Проминвест" има влязло в сила решение и по друго митническо постановление за плащане в полза на държавната хазна на още 1 114 000 лева, също за внос на нарязан тютюн, деклариран с неверен тарифен номер.

Междувременно Ангел Янудов и неговият баща Милчо Янудов, водят дела срещу репортери в благоевградски медии, отразявали фактите по производствата му срещу Митница "Югозападна". Пред Районния съд той претендира за имуществени и неимуществени обезщетения в размер на над 1 милион лева. Наказателните процеси срещу журналистите продължават в Районен съд - Благоевград.