Разпитват горски за непрецизирани актове
Разпитват горски за непрецизирани актове / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка, архив

Няма пропуски от страна на Държавното горско стопанство в Благоевград относно разследван сигнал за допуснати нарушения при осигуряването на дърва за огрев за жителите в село Церово.

По случая бе разпоредена проверка от директора на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов.

Има обаче неправомерни действия от страна на лесничеи спрямо жител в селото, контатираха проверяващите.

Преди дни местният Асен Канджиев се оплака пред медиите, че е продал магарето си, за да плати глоба за незаконна сеч на изсъхнал дъб в собствената му градина, е изготвена некоректно и необективно.

Актовете срещу Асен Канджев са съставени от горския надзирател Пламен Александров и старши лесничея инж. Костадин Мадолев. Но отговорност за това има и директорът на ТП „ДГС Благоевград”, който своевременно не е проверил изложените факти и обстоятелства. Единият от актовете е за сеч на немаркирани дървета от зимен дъб, а другият е за сеч без издадено позволително.

Посочено е, че нарушителят е заловен на мястото на сечта, което не отговаря на истината. Горските служители спрели Асен Канджев с натоварените на магарето дърва за огрев в края на селото, същите не били маркирани с марка и лицето няма документ за тях.

"Очаквам писмени обяснения от горските служители, след което ще предприемем действия за налагане на наказания. ЮЗДП ще възмезди Асен Канджев по начин, предложен от него", заяви директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов.