Проверяват нравствените качества на магистратите преди да ги назначат
Проверяват нравствените качества на магистратите преди да ги назначат / снимка: Sofia Photo Agency

Нравствените качества на магистратите ще бъдат проверявани при всеки конкурс, в който те участват. Това е записано в проекта за промени в Закона за съдебната власт, който ще бъде разгледан от министрите при първото им заседание след лятната ваканция. С новите текстове в закона се въвеждат нови правила при атестирането и конкурсите за съдии, прокурори и следователи.

Целта на кабинета е с промените в Закона за съдебната власт да се въведе ефективна регулация на атестирането на магистратите. То ще се провежда в два случая: при придобиване на несменяемост и периодично - на всеки три години. Този подход ще гарантира по-обективно, пълно и точно оценяване на професионалното развитие на магистрата за определен период от време, смятат от кабинета. Законопроектът предвижда създаването атестационни комисии, като атестирането на магистрата ще се извършва от комисията в горестоящия орган на съдебната власт.

Процедурата за проверка на нравствените качества на кандидата ще се прилага при провеждането на всички конкурси по този закон за младши съдии и младши прокурори, за първоначално назначаване, за кариерно израстване и за назначаване на административни ръководители в органите на съдебната власт.

Други изменения в закона са свързани с правомощията на Висшия съдебен съвет (ВСС). Предвижда се съветът ежегодно да анализира и отчита степента на натовареност на органите на съдебната власт. Въз основа на това той ще определя броя на съдиите, прокурорите и следователите по съдилища, прокуратури и следствени органи, както и на съдебните служители, като може да съкращава незаети и да разкрива нови длъжности, да закрива и да създава съдилища, да променя съдебните райони и седалищата на съдилищата.

Ако член на Висшия съдебен съвет е пряко или косвено заинтересован от някое решение, той няма право да участва в гласуването.