Румен Радев бе гост на официалната церемония по дипломиране на абсолвентите в АУБ
Румен Радев бе гост на официалната церемония по дипломиране на абсолвентите в АУБ / Снимка: Президентство
Мисля, че това е една изкуствена драма. Аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона. Това заяви днес в Благоевград президентът на Република България – Румен Радев, който бе официален гост на дипломирането на 25-ия випуск на Американския университет. По този начин държавният глава коментира думите на премиера Бойко Борисов, който преди дни каза: Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система.

Румен Радев бе категоричен, че консултациите, които е провел, отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор. „Обществото ни очаква справедливост, очаква реална борба с корупцията, затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност”, смята президентът.

Той коментира и преговорите за изтребителите Ф-16. „Аз мисля, че след като правителството и народното събрание задраскаха състезателната процедура, която е гарант за постигане на най-добри условия за България, вече трудно можем да говорим за преговори. Правителството прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казва колко, защото идват избори”, подчерта Румен Радев. Според него в този много важен проект не е трябвало да се подхожда с лозунги и заклинания, а с реални аргументи.

Днес президентът бе официален гост на дипломирането на 25 випуск на АУБ.