Празници на виното в Пиринско
Празници на виното в Пиринско / Община Сандански - пресцентър

Традиционният фестивал на мелнишкото вино „Златен грозд” събира ценителите на напитката на боговете днес и утре в Мелник.

В първия ден от фестивала за жителите и гостите на най-малкия град в България е приготвена специална фолклорна програма. Участие в нея ще вземат Ансамбълът за народни песни и танци при Читалище „Отец Паисий – 1919” - Сандански, кукерска група от Петрич, фолклорна група при читалището в село Овчарци, община Сапарева баня, група за народни танци „Македонска хубост” и родопски гайди, съобщиха от пресцентъра на Община Сандански.

Днес ще бъдат наградени и избите, участващи в конкурса за най-добро вино "Широка мелнишка лоза" и победителите в конкурса за най-добро домашно вино, който ще се проведе в две категории – вино от „Широка мелнишка лоза” и вино „Букет”. Всички вина ще бъдат оценявани от комисия от енолози.

Вторият фестивален ден ще открие гост – изпълнителят Иван Гоцев, а участие в програмата ще вземат родопските гайдари и фолклорните групи при читалищата в селата Струма, Склаве, Катунци и Голешево. В края на празничната програма ще бъде наградено най-доброто вино според публиката, а всеки гласувал ще може да спечели награда от специална томбола.

Традиционен празник на виното се провежда и в гоцеделчевското село Делчево днес, където ще бъдат обявени и победителите в конкурса за най-добър винопроизводител и производител на ракия, съобщиха от пресцентъра на Община Гоце Делчев. Дегустацията на най-добрите вина и ракии ще бъде от 14.00 часа в Делчовския хан.

Празничната програма в Делчево продължава и утре. От 10.30 часа ще се извърши традиционното зарязване на лозята в местността „Баира”, в което ще вземе участие кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов. По-късно на площада в селото ще започне музикалната програма с участието на група „Гайтани“ от село Брезница, женската фолклорна група и атрактивните бабугери от село Мусомище.