Посрещат Баба Марта на площада
Посрещат Баба Марта на площада / Пресцентър

В Благоевград посрещат Баба Марта с тържество на открито.

То е на 1 март от 11.00 часа на площад "Македония".

В пъстрия концерт участват децата от танцово студио „Божана”, танцова формация „Астра” и денс център „Дежа Вю” към Младежки дом- Благоевград, както и детска фолклорна група „Бисери” при Център по изкуствата, с ръководители Даниела Богданова и Надежда Стоицова.

Община Благоевград ще зарадва децата и с ателиета за мартеници на открито, в които те ще могат сами да изработят своята най- красива мартеница, напътствани лично Баба Марта.

Малчуганите ще научат повече за символиката на българския обичай и за закичването с мартеници по повод настъпващата пролет.

На 1 март отбелязваме и Деня на самодееца. Празник, обединяващ хора с различни професии, социален статус, възраст и пол, но всички, водени от любовта към традиционното и съвременното изкуство.

Денят на самодееца е посветен на хората, които не жалят сили и време, за да работят за запазването на българските традиции и култура. Това ще демонстрират и всички самодейни състави от Благоевград, които са подготвили  пъстър пролетен концерт, който ще започне от 12.00 часа.