Подписаха меморандум за развитието на туризма в село Брежани
Подписаха меморандум за развитието на туризма в село Брежани / Снимка: Община Симитли

Природното, историческото и културното богатство на симитлийското село Брежани трябва да се популяризира. Населеното място да бъде разпознаваема туристическа дестинация. Това са акцентите в подписания меморандум от местни жители, представители на община Симитли, туроператори и учени за развитието на селото.  

Всички участници във форума изявиха желание и готовност за обединяване на усилията за съхраняване на материалното и нематериално културно наследство.

Целта е Брежани да се включи в разработваните туристически маршрути. Препоръките за дестинации за туристи са водопадът Скока, кестеновите гори, сред които вековни и млади, пътеката, която тръгва от село Брежани към връх Пирин. Туристи с изявен интерес към религията си заслужава да посетят в Брежани църквата „Св. Димитър“, която е построена през 1847 година, параклисите в живописните планински местности край селото - Св. Тодор, Св. Лука, Св. Петка, Св. Георги, Св. Илия.

Местните хора смятат, че атрактивни за туристите са руините на манастира в м. Манастирището - важна духовна обител в миналото, неолитното селище в местността Равен, открито през 2009 г. от български и френски археолози. Интересен обект е и бившата мина „Пирин”, създадена през далечната 1925 г. Историята на селото ще бъде събрана в музейна сбирка. Много туристи вече познават Брежани като дестинация за фестивален туризъм най-вече с есенния празник на кестена, но съща така и с многото съхранени български традиции.