Отпуснаха пари за пътя към Предела
Отпуснаха пари за пътя към Предела / Пресцентър

950 000 лева са отпуснати за ремонт на рухналия пътен участък Симитли-Разлог, в района на село Градево, съобщи благоевградският областен управител Димитър Димитров.

Средствата се отпускат от държавния бюджет с решение, взето на заседание на Министерски съвет днес.

На 24 октомври подпорната стена край пътя се срути, като 30-метров участък от нея, висок 5 метра, пропадна в река Градевска. В реката се откъсна и част от дясната лента на пътя. Свличането стана на 15-ия километър след Симитли в посока Предела.

Оттогава движението през участъка, засипан временно и за безопасност с пръст и камъни, се осъществява в едната лента, регулира се от светофар.

През изминалата седмица бяха извършени сондажи, за да установи състоянието на пластовете под пътното платно. За денонощие беше спряно и движението на товарни автомобили с обща маса над 12 тона.

На 1 ноември започна изграждането на нова подпорна конструкция на пропадналия път. Пилотна машина ще пробие 120 отвора, през един метър с дълбочината 9 метра и ширината 40 сантиметра, които ще се запълнят с бетон и арматура, разясни Димитър Димитров.

Второкласният път е единствената транспорта връзка, свързваща общините Разлог, Банско, Добринище, Белица и Гоце Делчев, както и населените места в тях, с областния център Благоевград. Той е и най-пряката и удобна връзка, свързваща Северна, Северозападна и Западна България със зимните ни курорти в Пирин.

Ремонтът на участъка трябва да приключи до началото на месец декември.