/ ThinkStock/Getty Images
"От понеделник ще бъде обявена грипна епидемия в пет общини в Благоевградско", каза директорът на Дирекция "Надзор на заразните болести" към Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Благоевград д-р Веселка Мончева, цитирана от БТА. 

Грипна ваканция в София от 27 януари

Това са общините Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово.
По думите на д-р Мончева, там заболеваемостта е над критичната точка за обявяване на грипна епидемия. Там ще бъде обявена и грипна ваканция, която ще продължи пет дни - от 27 до 31 януари включително.

"Броят на заболелите през тази седмица се покачи бързо", посочи д-р Мончева. Имаме изолирани и щамове от Националната референтна лаборатория, преобладава свинският грип и грипът от група Б "Виктория", допълни тя.

Грипна епидемия в Бургас, учениците излизат във ваканция

По думите на д-р Мончева, грипът засяга традиционно малките деца на възраст от 0 до 4 години, както и деца от 5 до 14-годишна възраст. След проверка на РЗИ в детското отделение на благоевградската болница е установено, че леглата не достигат. Пуснали сме писмо до Здравната каса да се увеличат леглата там, където има нужда от това, допълни д-р Мончева.

Завеждащият отделението д-р Христина Дончева посочи, че всяка година в периодите на грипна епидемия Детско отделение е пълно. Разполагаме с 29 легла, а пациентите са на всякаква възраст - от кърмачета до тийнейджъри, посочи д-р Дончева.

Най-важното, което трябва да знаем, за да се спасим от грипа (ВИДЕО)

По думите й, често родителите идват в отделението, когато детето вдигне висока температура от страх от настъпване на усложнения. Д-р Дончева посъветва при първи симптоми да се правят консултации с личните лекари и да се има доверие в преценката им.
БТА