/ / Sofia Photo Agency, архив
Децата са отново на училище на 6 февруари - направо за началото на втория срок
От 27 януари (понеделник) до 4 февруари, включително учениците в София-град официално излизат в грипна ваканция заради грипа и повишената заболяемост.

Грипната епидемия бе обявена
от Министерството на здравеопазването и столичната РЗИ, а малко по-късно и МОН обяви за ваканцията.

От просветното ведомство уточниха, че на 6 февруари децата са на училище и ще започнат направо втория учебен срок. От пресцентъра на просветното министерство казаха, че към момента няма решение за удължаване на първия срок, който трябваше да приключи на 5 февруари - обявен за неучебен ден. Непредвидената ваканция лишава за поредна година много деца от възможността да използват последните дни за оформянето на оценката си по някои учебни дисциплини.

Преустановява се учебният процес от 25 до 29 януари още в София-област за учениците от ОУ „Д. Дебелянов“ с. Говедарци, общ. Самоков, и от СУ „Св. П. Хилендарски“ - гр. Златица.

От днес грипна епидемия е обявена и в областите Бургас и Велико Търново. Учениците в Бургаска област ще са във ваканция от 27 до 31 януари.

6 училища в община Павликени няма да учат от 27 до 29 януари, включително.

Регионалната здравна инспекция в Благоевград обяви грипна епидемия на територията на общините Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово също от 27 януари (понеделник). Децата в училищата на тези 5 общини няма да учат до 31 януари.

До второ нареждане се ограничават плановите операции и свижданията в лечебните заведения във всички общини с обявена грипна епидемия.

Преустановяват се женските и детските консултации.

През същия период ще са в грипна ваканция и учениците от област Габрово и област Хасково, а от 27 януари до 2 февруари и учениците от област Кърджали.

Днес нямаше учебни занятия във всички училища от област Монтана, както и в 21 училища от област Пловдив и в 15 от област Кюстендил - 14 училища в гр. Дупница и 1 в Сапарева баня. Поради висока заболеваемост на учениците в 3 училища в област Бургас и в по едно училище в областите Благоевград, Враца, Габрово и Силистра днес също няма учебни занятия. В ДГ "Мир" в с. Дунавци, Видинска област, също не се провеждат занимания днес, уточниха от МОН.