Общината кандидатства с проект за изграждане на Информационен център в Благоевград
Общината кандидатства с проект за изграждане на Информационен център в Благоевград / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

С две проектни предложения на обща стойност 898 812 лв., внесени вчера в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерски съвет,  кандидатства за финансиране от Европейските фондове Община Благоевград, Първият от тях - "Създаване и промотиране на Балкански театрален фестивал „Пиринска пролет” е по ОП "Регионално развитие" на стойност 499 843,20 лв., от които 474 851,04 лв. безвъзмездна помощ от Европейския фонд за регионално развитие и 24 992,16 лв. съфинансиране от Общината.

Основният акцент в проекта е организацията и провеждането на Балкански театрален фестивал "Пиринска пролет", в който ще бъдат съчетани различни форми на театралното изкуство - класически, съвременни и авангардни спектакли; образователни спектакли за деца и ученици; уличен театър. Проектът предвижда още  изграждане на младежка мрежа от театрално–дискусионни клубове „Граждани на Европа”, провеждане на творчески срещи, обмяна на опит и добри практики с изявени сценаристи, режисьори, актьори, сценографи.

По проекта се предвижда и провеждането на кръгли маси на тема: „Детето между играта и театъра”, работни ателиета на изявени актьори и ръководители на театрални формации с участие на зрители, открити уроци в часовете по Български език и Литература, демонстрации, рецитали, театрализирани литературни четения по произведения на български и европейски автори, изучавани в училище, работилница по сценография за деца, представления на детски театрални школи, куклени спектакли, музикални и танцови спектакли.

Балкански театрален фестивал „Пиринска пролет” ще разкрие нови възможности за театъра, ще създаде нови форми за самоизява на различни групи от населението, ще отвори границите между творци – професионалисти и аматьори.

В Министерски съвет е внесен и проект “Изграждане и функциониране на областен информационен център в Община Благоевград” по ОП „Техническа помощ”. Проектът е на обща стойност: 398 969,61 лв. Информационният център ще бъде настанен в помещение на партерния етаж на сградата, която ползват АУБ, ЮЗУ и ансамбъл “Пирин”, предоставено с решение на Общинския съвет. То ще бъде ремонтирано със средства по проекта. В центъра ще работят трима служители.

Като основни дейности, които ще бъдат финансирани по проекта и ще бъдат осъществявани от Информационния център, са заложени: провеждане на Европейски пикник на открито през май 2012 г., 2013 г. и 2014 г., който през миналата и тази година се организира и финансира от Община Благоевград; mо 4 тематични семинара годишно във всеки от градовете Благоевград, Гоце Делчев и Сандански за разясняване на политиката на ЕС и възможностите за кандидатстване за финансиране по проекти с експерти от Управляващите органи на различните програми; разпространение на информационни материали, свързани с кохезионната политикта на ЕС.

Целта на създаването на информационния център в Благоевград е да осигури лесен достъп до информация по отношение на целите на кохезионната политикта на ЕС и НСРР, възможностите за финансиране по СКФ за всички социални, етнически и възрастови групи в Благоевградска област, чрез осигуряване на широк набор от възможности за получаване на тази информация.