ОбС даде зелена светлина за придобиване на част от казармата
ОбС даде зелена светлина за придобиване на част от казармата / архив

Общинските съветници гласуваха с пълно мнозинство предложението за упълномощаване на кмета на Благоевград Атанас Камбитов за подписване на споразумение между Командване на Сухопътните войски и Община Благоевград за безвъзмездно придобиване на част от бившата казарма в града.

След финализиране на сделката между двете страни към ативите на Община Благоевград ще бъдат зачислени 61,273 дка поделението. В замяна на преотсъпването на площта, Община Благоевград ще трябва да изгради складове и инфраструктура за нуждите на военните, а прогнозната стойност на дейсностите е близо 1 100 000 лева.

С изпълнението на въпросни ангажимент, кметската администрация обещетява Сухопъни войски, тъй като върху терена, който предстои да бъде прехвърлен, има изградени складове,м път и ограда, необходими на военните. Първоначално преговорите между двете страни бяха за деактуване от държавна в общиснка собственост на 67 дка земя, за които обаче Общината трябваша да инвестира 2 400 000 лева.

"Отпадна едно карулно помещение и в процеса на преговори, двете страни стигнахме до компромисното решение дас се извърши най-необходимото", поясни кматът на Благоевград Атанас Камбитов.

След подписване на споразумението се очаква становище на министъра на отбраната, с което да бъде поет ангажимента при изпътлнение на задълженията от страна на Общината да бъде прехвърлена собствеността. Намеренията на кметския екип са на терена да бъдат изградени експ оцентър, нов православен храм, музей на Македоно-одринското революционно движение революционно движение и парк за отдих и спорт.