Обявяват победителите в Кмет на годината
Обявяват победителите в Кмет на годината / Мирослав Гетов

За втора поредна година ще бъдат обявени най- успешните градоначалници на България. Tържествената церемония по раздаването на награди „Кмет на годината" ще  е днес от 18:00 часа в Националния дворец на културата.

За пръв път финалната оценка и победителите определят от Експертна комисия от представители на научни, стопански и обществени институции, чието заседание беше на 7 ноември.

Конкурсът има за цел да постави във фокуса на общественото внимание активността на българските кметове от всичките 264-общини в страната, техните добри постижения и полезни практики за изминалата календарна година. Гласуването в конкурса „Кмет на годината" се проведе в интернет-платформата му в периода 1 - 31 октомври 2014 г.

Право само на един глас имаше всеки градоначалник, за да избере най-достойния за награда свой колега. Кметовете се съревновават в 8 категории - „Успешно привличане на инвестиции", „Усвояване на евросредства", „Опазване на околната среда", „Развитие на туризма", „Адекватна реакция при криза", „Поддържане и развитие на спорта", „Осигуряване на условия за отглеждане на деца" и „Кмет на годината".

Церемонията „Кмет на годината" ще събере на едно място представители на Европейската комисия, Правителството на Република България, държавни и обществени организации, посланици, бизнесмени.

Церемонията по награждаването ще открои постиженията и иновационните подходи на кметовете на местно ниво през изминалата година, съпоставяйки ги с утвърдените работещи практики в ЕС. Българските градоначалници ще имат възможност да споделят и обменят челен опит с европейски представители.

Съорганизатори на събитието на kmeta.bg са Българска Национална Телевизия и Национално Дарик радио, а медийни партньори - списание „Икономика" и Информационна агенция „Икономика".

Вотът на градоначалниците обаче ще бъде обявен публично единствено ако всички 264 кмета подпишат декларация за съгласие за такава процедура. При доказани нарушения в електронното гласуване организаторите на конкурса си запазват правото да предприемат юридически действия срещу нарушителите. Конкурсът има и два специални приза - „Кмет на гражданите" и Специалната награда на екипа на kmeta.bg.