/ iStock/Getty Images
Областният управител на Благоевград върна решение на общинските съветници, свързано с парк "Македония" и бъдеща индустриална зона.

Това стана ясно на пресконференция на кмета на Благоевград Илко Стоянов.

Пред журналисти Стоянов каза, че решението, взето от Общинския съвет в края на юни, е за обявяване на имота, който в миналото бе част от казармата в града, от публична общинска в частна общинска собственост. 

Кметът на Благоевград с обръщение към гражданите след поисканата му оставка

"Решението бе взето с цел да можем да кандидатстваме по Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции", каза още общинският кмет.

Той посочи, че идеята е на територията на парка да бъде изграден високотехнологичен парк, чрез което да се привлекат ИТ специалисти. По думите му проектът ще бъде представен подробно, с 3D визуализация и информация през септември, а интересът към бъдещия индустриален парк е голям. 

Връщането на решението на общинските съветници не е свързано с нарушени процедури, а с мотива, че общината следва да върне имота на държавата, каза още Илко Стоянов. Според него този спор следва да се реши в съда, ако областната управа претендира за имота.

Във връзка с връщането на имота на държавата, Стоянов каза, че е изпращал писма до Областна администрация и Министерството на регионалното развитие (МРРБ), като по думите му е изпълнен ангажимент за преотреждане на намиращите се на територията на парка сгради. 

За БТА областният управител на Благоевград Стоян Христов каза, че е важно да се уточни, че Областна администрация няма претенции към имота, а връщането на решението е продиктувано от указанията на МРРБ за спазването и прилагането на закона за държавната собственост.

В него се казва, че за имот, предоставен от държавата на общината за изпълнение на конкретни мероприятия, които не бъдат изпълнени, общината следва да върне имота на държавата - чл. 54 от Закона за държавната собственост. 

"Недопустимо е да бъдат променяни целите, за които е предоставен имотът в нарушение на закона. Не може тема, важна за развитието на Благоевград, да бъде изпълнявана в нарушение на закона и да бъде предмет на съдебни битки", каза още Стоян Христов. 

В заповедта на областния управител, с която връща решението, е посочено че през ноември 2016 г., с решение на Министерски съвет, е прехвърлено безвъзмездно правото на собственост върху конкретния имот, върху който впоследствие се изгражда парк "Македония" на Община Благоевград "за изграждане на Интер Експо и Конгресен център и музей".

В решението е предвидено, че при нереализиране на предвидените проекти в продължение на пет години от предоставянето в собственост на имота, общината следва да прехвърли собствеността върху него на държавата. 

От Областна администрация посочват, че след като имотът придобие характер на държавна собственост, може да бъде обсъдена възможността за реализиране на нова процедура за безвъзмездно прехвърляне правото на собственост върху имота, върху който е изграден паркът и се предвижда изграждане на високотехнологична индустриална зона.
Десислава Велкова, БТА