Няма заявено намерение за строеж в градинката до паметника на Левски в Благоевград
Няма заявено намерение за строеж в градинката до паметника на Левски в Благоевград / Снимка: Община Благоевград

Може да се строи в градинката до паметника на Васил Левски в Благоевград. Това стана ясно на днешната сесия на Общинския съвет, на която кметът Атанас Камбитов отговори на питане на съветника Владимир Елезов.

Градоначалникът уточни, че паметният знак на Апостола на свободата е върху общинска земя, но зад него има е частен терен, който е точно в средата на градинката. Съгласно плана на града при застрояване се позволява сградата да е не по-висока от 10 метра. Към момента няма внесено инвестиционно намерение за строителство върху този имот.

Според съветници трябва да се търси вариант да се гарантира градинката да остане зелена площ, за да не се излива бетон зад паметника на Васил Левски. Жители в района са категорични, че не искат да се строи там. Те твърдят, че паметният знак е място за почит и поклонение и не бива да се допуска строеж в непосредствена близост. От фенклуба на футболния отбор на „Левски" също са готови за протестни действия, ако някой дръзне да строи и да излива бетон до паметния знак на Апостола на свободата.