/ Маргарита Петкова
С голям интерес и много въпроси неврокопските социалисти снощи посрещнаха журналистката и народен представител от БСП Елена Йончева. Те изгледаха документалния филм "Границата", в който Йончева разкрива много факти, свързани с изграждането на телената ограда за спиране на бежанския поток по турско-българската граница.

Филмът поставя много въпроси като например този защо съоръжение със същата цел по турско-гръцката граница, което е много по-ефективно, струва по 250 евро на метър, а родното по 500 евро на метър. Никой до днес не е оспорил фактите във филма огласени от висш граничен служител, разкриващи подкупи на граничните полицаи и покровителство на каналджийството от най-високо ниво, разказа Йончева.
 
В момента няма голям мигрантски натиск, защото Брюксел и Анкара се разбраха и първият транш от 3 милиарда евро за справяне с бежанците вече е в Турция, припомни Елена Йончева, но ако в един момент южната ни съседка реши, нищо не може да спре бежанската вълна, допълни тя. Филмът и всички официални документи от 8 месечното журналистическо разследване на Йончева са сигнал за търговия с националната сигурност, подаден в ДАНС и специализираната прокуратура.
 
Не случайно телената ограда по границата с Турция е в списъка със стратегически обект за националната сигурност. Това е претекст за прикриване на информация за това как и колко е откраднато при строежа й, кой и как улеснява и покровителства каналджийството, каза още Елена Йончева.

С  внимание депутатът Елена Йончева отговори на поставените й въпроси, свързани с влизането на България в еврозоната, акцията за унищожаване на болните животни в Странджа и подозренията, че се цели обезлюдяване на тази част от България и след това - откриване на бежански лагери там.

Елена Йончева бе придружена от колегата си депутат от региона Богдан Боцев. Тя бе представена от лидера на БСП в Гоце Делчев и областта Валери Сарандев. На срещата присъства и председателя на общинския съвет в Банско - Костадин Дурчов.