Непроучен разлом е причина за трагедията в рудник „Ораново”
Непроучен разлом е причина за трагедията в рудник „Ораново” / снимка: Дарик-Благоевград, Любима Калпачка, архив

Натрупване на четири непредвидими и неблагоприятни фактора е причината за трагедията в рудник „Ораново” на 16 юли т.г., при която загинаха четирима миньори, стана ясно днес на пресконференция, предаде БГНЕС. Научен колектив посочи причините за аварията. Докладът бе прочетен в присъствието на началника на рудника Валери Манов, гл. инженер Бонислав Попов и миньори.

Докладът е изготвен от авторски колектив на Българска асоциация за подземни води (БАПВ), в която са участвали следните специалисти: проф. д-р инж. Павел Пенчев, инж. Геолог Величко Величков, доц. д-р инж. Николай Добрев и Пламен Иванов, доц. д-р геолог Марлена Янева и инженер геофизиците Румен Енчев и Борислав Борисов. Експертният доклад е изготвен след двумесечна работа по поръчка на „Пирин Ораново” ЕООД.

При изготвянето на експертния доклад, прочетен от проф. Павел Пенчев, са използвани стари доклади, последният от които е от 1992 г. След това такива не са правени. Проф. Пенчев подчерта, че не са влизали на мястото на аварията.

Основна причина за трагедията от 16 юли е разлом, който не е бил проучен и за когото никой не е предполагал. Той се е намирал точно над фаталната галерия 64. За първи път специалистите използвали метода сеизмична томография, направили скрининг на пластовете от 64-та галерия до повърхността, като разстоянието е над 600 метра. Според проф. Пенчев, неблагоприятното стечение на четири фактора, е довело до свличането на земните маси. Те са се срутили с огромна скорост за много кратко време, като са повлекли и огромен скален къс от варовик, който е разрушил входа на галерията и част от крепежа.

Според специалистите наличието на раздробени маси, както и на достатъчно количество подземни води, високият наклон, по който целият този материал е изтекъл и е запълнил цялата галерия, както и динамичното въздействие при отцепването, са четирите фактора, причинили трагедията.

„Това и Господ не може да го предвиди. Този участък е опасен и трябва да се изолира при бъдещите дейности в мината. Нищо не е подсказвало за този разлом. Правени са четири големи проучвания, но никой не го е установил”, каза проф. Пенчев.

Към края на пространния доклад на комисията, онагледен със схеми и скици, пристигна и собственикът на рудника Красимир Михайлов. В типичния си и характерен начин на говорене, Михайлов каза: „Това пишете, това е истината, кракът ми стъпва тук за втори път. Когато при трагедията ме гонехте и искахте мнението, аз мълчах. Защото не съм специалист. Това е истината - този доклад, всичко останало е спекулации”.

„Това са сериозни хора, днес няма сензация, а обективни неща. Всеки може да доказва противното. Ние нямаме право да си играем със съдбата на хората. За разлома е нямало как да се знае. Проблемът е, че загинаха млади мъже. Оттук натам на „болния” ще се търси специален доктор да го лекува”, заяви още Михайлов. Той благодари на министър Стойнев за предоставените секретни доклади, спомогнали да се установи причината за трагедията от 16 юли.

На 16 юли 2013 г. кално свлачище уби четирима миньори в рудник „Ораново”. Две от телата бяха извадени още същия ден. За издирването на останалите двама бе предприета специализирана спасителна акция, при която бе прокопана и обходна галерия. За съжаление двамата изчезнали миньори бяха открити мъртви на 2 август.