НАП запечата ски гардероби в Банско, проверките продължават
НАП запечата ски гардероби в Банско, проверките продължават / Снимка: dariknews.bg, архив

62 проверки извършиха инспекторите от отдел „Оперативни проверки" на ТД на НАП София за първите два дни от зимната кампания в Банско. Служители на НАП-София, съвместно с екипи от МВР и представители на общинска администрация Банско, извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации и реално отчитане на оборотите.

10 от най-посещаваните заведения за обществено хранене в курорта са поставени под постоянно наблюдение, с физическо присъствие на служители на агенцията. Целта на наблюденията е да се сравняват оборотите отчитани за минали периоди с регистрираните по време на проверката и при наличие на съществени различия фирмите да бъдат предлагани за пълна ревизия.

Паралелно с това инспекторите от ТД на НАП София проверяват ски-гардеробите, търговските обекти и ски съоръженията в Банско, Добринище, Разлог и Баня. Именно тук са регистрирани и най-драстичните нарушенията на законодателството. Ски-гардероб е работил без наличие на фискален устройство. Това дава основания на инспекторите да поискат запечатване на обекта за срок от един месец. Още един обект в Банско ще бъде запечатан, заради неиздаване на дневни отчети от фискалният апарат. Възстановяването на работата на запечатаните обекти може да стане само чрез Административен съд и след плащане на наложените санкции.

Приоритет в работата на екипите ще бъдат и съвместните проверки с общинска администрация, които ще са насочени основно към апартхотелите в града. Чрез фиктивна резервация в интернет, която ще играе ролята на контролна покупка, инспекторите ще проверяват всичко свързано с данъчното и осигурително законодателство в тези т.нар. частни квартири.

В хода на кампанията предстоят и нощни проверки, които ще се осъществяват съвместно със служители на полицията.

В курортния град е изграден координационен център, където ежедневно се отчитат и планират дейностите на съвместните проверки.

Инспекторите на ТД на НАП София извършват контрол и в Боровец, където е регистрирано едно нарушение - разлика между данните на фискалното устройство и наличните пари в касата на търговски обект - бистро. При проверката е направен протокол, предстои съставянето на акт за административно нарушение.

„Целта на кампанията тази година е насочена по скоро към промяната на поведението на бизнеса, а не толкова към налагане на санкции. Стараем се да бъдем в помощ на коректните данъкоплатци и да ограничим максимално действията на тези, които нарушават закона - заяви директорът на ТД на НАП София Илиана Христова.

Контролните мерки в зимните курорти ще продължават без прекъсване до края на сезона в денонощен режим.