/ Община Банско
Преди 90 години в Банско започва градежът на началното училище "Свети Паисий Хилендарски". Тридесет и три години по-късно, забележителната сграда, построена по френски проект, отваря вратата си за своите питомници.

Концерт и състезание за най-здраво яйце веселиха жители и гости на Банско (СНИМКИ)

Този исторически факт бе отбелязан от училището с вълнуващ спектакъл в читалището в Банско, наречен символично от своите създатели - Силвия Терзиева, Райна Асева, Марин Бърдарев и Георги Кавръков, "Вратата", като символ на непресъхващата жажда за знание на местните хора.

Начално училище "Паисий Хилендарски"
Снимка: Община Банско

Спектакълът, който бе предхождан от филмов разказ за историята на училището, потопи зрителите в прекрасния свят на децата и пресъздаде приемствеността в професията на учителя.

На финала, пред развълнуваната до сълзи публика, 120 деца изпяха от сцената за първи път химна на училището, по текст на Мария Маламова и музика - Марин Бърдарев.

Начално училище "Паисий Хилендарски"
Снимка: Община Банско

Директорът на училището Евгения Тренчева благодари на общината и лично на кмета Георги Икономов, който бе сред зрителите, за подкрепата през годините и за подаръка по повод годишнината - мултифункционална копирна машина с цветен скенер. Началникът на Регионалния инспекторат по образованието, Ивайло Златанов, също уважи честването, както и представител на Министерството на образованието и науката.

Бе прочетен поздравителен адрес от министъра на образованието и науката Kрасимир Вълчев и обявени много други. Специални благодарности получиха спомоществователите на празника, Училищното настоятелство, обществения съвет и всички родители, участвали в подготовката на спектакъла.

Евгения Тренчева обяви и главния герой в събитието, талантливите ученици, които повече от час се раздаваха на сцената, под непрестанните аплодисменти на зрителите.

Начално училище "Паисий Хилендарски"
Снимка: Община Банско

Вечерният спектакъл бе предхождан от редица прояви през деня - поднасяне на цветя, спортно междучасие на стадиона и изложба във фоайето на читалището.

Начално училище "Свети Паисий Хилендарски" в Банско, ще продължи да пише с успехите си историята на образователното дело в града, стъпило на здравите темели на създатели си и славейки името на своя патрон - великият банскалия Свети Паисий.