Министър Московски подкрепи контраблокадите
Министър Московски подкрепи контраблокадите / Дарик-Благоевград, архив

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов са отново и тази сутрин на ГКПП Кулата-Промахон, където пристигнаха снощи.

Пунктът остава затворен за движение на всякакъв вид превозни средства, след като гръцките власти и протестиращите гръцки фермери не спазват договорения на 9 февруари 2016 г. ежедневен график за пропускане на камионите, а българските превозвачи отговориха с контрапротест, блокирайки границата и от българска страна.

Министър Ивайло Московски, както заяви снощи, застава твърдо зад действията на българските превозвачи, протестиращи на границата с Гърция.

Московски: Не виждам светлина в тунела за блокадата на границата

На граничния пункт тази сутрин отново, заедно с министър Московски и областния управител на Благоевград, са и кметовете на общините Петрич и Сандански - Димитър Бръчков и Кирил Котев.

Областният управител Бисер Михайлов посочи, че заедно с кметовете ще се погрижат и днес за доставяне на вода и храна на шофьорите, които от три денонощия са на опашката от тирове, извила се на българска територия почти до края на 15-километровия участък от магистрала "Струма" пред ГКПП Кулата-Промахон.

Затяга се още повече блокадата на границата с Гърция

"Стараем се, доколкото е възможно, да облекчим положението на хората", отбеляза Михайлов. "Осигурени са денонощно дежурни екипи с линейка и пожарна в района на пункта, има и химически тоалетни и съдове за боклук край пътя за граничния пункт. Днес ще бъде направен опит да бъде доставена храна и вода и на шофьорите от колоната от другата страна на граничния пункт, на гръцка територия", съобщи областният управител.

Подобна е обстановката в момента и на другия пункт на българско-гръцката граница на територията на Благоевградска област - ГКПП Илинден-Ексохи, каза още Михайлов. Българските превозвачи заявиха намерението си да организират и там контрапротест до пълното вдигане на фермерската блокада и осигуряване на свободен коридор за движение, добави той.