Министър Каракачанов изпрати 158 военни на мисия в Афганистан
Министър Каракачанов изпрати 158 военни на мисия в Афганистан / Снимка: Дарик
Натрупвани 28 години проблеми в армията, и господ да бях, нямаше да мога да ги реша за година и половина. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в Благоевград, където днес се състоя тържествен ритуал по изпращане на 37-я контингент на Българската армия за участие в мисията на НАТО в Афганистан.

Каракачанов припомни, че кабинетът два пъти вдига заплатите на военнослужещите. Предвижда се да започне модернизация на танковете Т-72, а 23 милиона лева ще бъдат инвестирани в сграден фонд и в помещения, в които живеят или се обучават военни.

„Погледнете само вчера – средствата, които се отделят за съществуващата авиационна техника. Очаквайте при следващите заседания на Министерски съвет още подобни постановления, с които ще се отпуснат средства не само за авиационните сили, но ѝ за сухопътните войски. Предвиждаме да започне модернизация на танковете Т-72. 23 млн. лв. ще бъдат инвестирани в сграден фонд, в помещения, в които се обучават или живеят военни, а около 20 милиона лева ще получат сухопътните войски“, заяви министър Каракачанов.

Военният министър подари по една икона на всичките 158 военнослужещи, които заминават на мисия в Афганистан, и им пожела да се върнат живи и здрави.

„Там те ще са далеч от България в една трудна обстановка. Всеки ден в Афганистан има атентати, като някой път нападения са в близост до нашата база – предимно  в Кабул. Ситуацията е много напрегната“, каза още министър Каракачанов. 
Той добави, че контингентите, които изпращаме на всеки 6 месеца на мисия зад граница, освен че изпълняват съюзническите ни ангажименти, трупат реален боен опит. По думите му, за участие в такива мисии винаги има повече желаещи отколкото могат да заминат, тъй като бройката е ограничена. Военният министър заяви, че много от тях искат да трупат опит, но и финансовия стимул е много важен.