Министър Чакъров направи първа копка на ВиК мрежата в кврталите Старо Струмско и Грамада
Министър Чакъров направи първа копка на ВиК мрежата в кврталите Старо Струмско и Грамада / netinfo
Първи копки за реконструкцията и рехабилитацията на ВиК мрежата в кварталите "Старо Струмско" и "Грамада" направиха министърът на Околната среда и водите Джевдет Чакъров и кметът на Благоевград Костадин Паскалев.

Реконструкция на канализационната мрежа, която предстои да бъде направена в квартал “Грамада” е с дължина 6 997 м., а водопроводната мрежа - 8 936 м.

В квартал “Старо Струмско” пък ще бъде извършена реконструкция на канализационната мрежа с дължина 5 726 м. и водопроводна мрежа с дължина 5 842 м. Двата обекта са по проект “Изграждане на нови и реконструкция на съществуващи водопроводни и канализационни мрежи в кварталите Струмско, Грамада, Баларбаши и IV микрорайон”, финансиран със 17 335 768 лв. от Кохезионния фонд на Оперативна програма “Околна среда”. Общата стойност на проекта е 31 000 000 лева с ДДС. Строително-ремонтните дейности ще извърши “Монолитстрой” ООД Благоевград, като срокът за изпълнението им е 1 година.

Чрез проекта ще се подобри състоянието на канализационната мрежа в двата квартала на Благоевград. След реконструкцията на ВиК мрежата в Благоевград се очаква да бъде възстановена и пътната настилка, но тя няма да бъде обновена напълно, защото за това са необходими още около 9 000 000 лева.

Преди да направи първите копки на ВиК мрежата министър Чакъров откри и пречиствателната станция за отпадни води в Благоевград.