Мария Неделчева: Ромите имат нужда от Европейска стратегия за тяхната интеграция
Мария Неделчева: Ромите имат нужда от Европейска стратегия за тяхната интеграция / снимка: ГЕРБ

Единственият представител на Благоевградска област в Европейския парламент Мария Неделчева заяви по време на парламентарно заседание, че ромите имат нужда от истинска Европейска стратегия за тяхната интеграция, фокусирайки вниманието върху стоящия на първите страници в пресата в цяла Европа проблем.

Днес в късния следобед въпросът ще бъде дебатиран с Комисията и Съвета. Неделчева изрази надежда, че дискусиите ще бъдат плодотворни, като Комисията ще изпълни своята роля да следи за спазването на европейското законодателство, и че полемиката във Франция няма вечно да подхранва инструментализирани и популистки дискусии.

В речта си Мария Неделчева заяви още:
„Това, от което ромите имат нужда днес, не са партийни разпри. Те имат нужда от една истинска Европейска стратегия, която предлага трайни решения за тяхната интеграция. Ето затова, трябва да се замислим върху достъпа до образование, да се замислим за създаването на адаптирани обучения, като част от "Стратегия 2020", да се замислим върху достъпа до здравните услуги - консултациите, леченията, лекарствата, семейното планиране. И най-вече, трябва да намерим трайно решение на интеграцията на ромите в пазара на труда.
Успехът на тази интеграция е улеснен от ефективното използване на европейските фондове, отделени за нея. Ето защо трябва да направим така, че държавите членки да ги употребяват по предназначение. Нека не пропускаме тази възможност, да се заемем с проблема и да помислим разумно за интеграцията на нашите съграждани, ромите”.