Марина Дикова: “Качественото отглеждане на децата да стане приоритет на държавата”
Марина Дикова: “Качественото отглеждане на децата да стане приоритет на държавата” / netinfo
Крайно време е промените в социалната сфера и останалите секторни политики да бъдат съобразени с българското семейство и да бъдат в негова полза, заяви на брифинг в Благоевград заместник-председателят на ПП НДСВ Марина Дикова. Нещо повече, майчинството и качественото отглеждане на децата трябва да стане приоритет на държавата, категорична е тя.

Тя припомни, че в тази посока от НДСВ има внесени две предложения. Първото е от преди две години, а именно работещата и осигурявана майка да получава 100 % от трудовото си възнаграждение в продължение на една година, което тогава не бе одобрено в пълната си част и се прие 9 месеца майчинство при 90 % от заплатата.

На изнесеното двудневно заседание на тройната коалиция в комплекс “Катарино” жълните отново са настояли за преразглеждане на въпросното предложение, като добавка към него е увеличаване на детските надбавки на 30-35 лв., с които средства родителите да покриват разходите си за отглеждане на дете в общинска детска градина.

“Именно такава политика за подпомагане на българското семейство при отглеждането на деца е либерална и модерна, така че се надяваме въпросните предложения да бъдат приети”, каза още Марина Дикова.

Според нея средствата за увеличаването на доходите на майката или бащата при отглеждането на дете могат да пренасочат от фонд “Общи заболявания и майчинство”. “Нашето предложение е фондът да се раздели на две, тъй като всички ние – и жените, и мъжете, внасяме пари за майчинство през целия си осигурителен живот, а най-често се налага да ползваме обезщетения по болест”, аргументира се тя.

“Не стигнахме до окончателно решение по този въпрос на “Катарино”, но премиерът остана да възложи на експерти от Министерството на финансите да направят финансови разчети за евентуално приемане на предложението и от 1-ви януари догодина то да стане факт", каза още Марина Дикова.