Любен Татарски оглави Комисията по регионална политика и местно самоуправление в НС
Любен Татарски оглави Комисията по регионална политика и местно самоуправление в НС / netinfo

Благоевградският депутат от ГЕРБ и екскмет на община Разлог Любен Татарски оглави Комисията по регионална политика и местно самоуправление в 41-то Народно събрание. Той бе избран за председател на комисията по време на проведено днес заседание на НС.

Заместници на Татарски станаха Александър Ненков от ГЕРБ, Румен Петков от левицатата и Николай Пехливанов от "Атака". Комисията ще се състои от 22 народни представители - 11 от ГЕРБ, 4 от левицата, 3 от ДПС, 2 от "Атака" , един от Синята коалиция и един от РЗС, съобщава пресцентърът на парламента.

Иван Костов ще председателства първи комисията за контрол на Държавната агенция "Национална сигурност". Комисията е съставена от шестима народни представители – по един от всяка парламентарна група. Нейни членове са Иван Иванов /ГЕРБ/, Димитър Дъбов /КБ/, Камен Костадинов /ДПС/, Волен Сидеров /"Атака"/, Иван Костов /"Синята коалиция"/ и Яне Янев /РЗС/. Парламентът реши тя да се председателства на ротационен принцип на всеки две сесии, като се започне от най-малката група. Пиринският депутат Яне Янев обаче си направи отвод, за да не бъде едновременно председател на две комисии. Така председателството трябва да поеме представителят на "Синята коалиция".

За членове на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика бяха избрани Николай Коцев /ГЕРБ/, Бойко Великов /Синята коалиция/, Валентин Иванов /"Атака"/, Димо Гяуров /Синята коалиция/ и Яне Янев /РЗС/. Комисията ще бъде председателствана на ротационен принцип на две последователни сесии от представители на парламентарните групи извън най-голямата. По предложение на Екатерина Михайлова от Синята коалиция, парламентът прие ротацията на председателското място да започне от най-малката парламентарна група.

Депутатът от ДПС в Благоевградски регион Алиосман Имамов бе избран за заместник-председател на парламентарната комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта, която оглави атакистът Огнян Стоичков.

Парламентът избра Искра Фидосова от ГЕРБ за председател на Комисия по правни въпроси. За заместник-председатели бяха избрани Тодор Димитров /ГЕРБ/, Явор Нотев /"Атака"/ и Любен Корнезов /КБ/.

Светлин Танчев от ГЕРБ бе избран за председател на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Заместници станаха Десислава Танева от ГЕРБ, Джевдет Чакъров от ДПС и Меглена Плугчиева от левицата.

Йордан Бакалов от "Синята коалиция" председателства Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите. Даниела Петрова от ГЕРБ оглавява Комисията по културата, гражданското общество и медиите. Нейни заместници ще са Стоян Иванов от "Атака" и Емел Етем от ДПС.

Искра Михайлова от ДПС беше избрана за председател на парламентарната комисия по околната среда и водите. Първоначалното предложение на ДПС беше Джевдет Чакъров да оглави комисията, но той си е направил самоотвод и ще бъде член на комисията, без да е в ръководството й. Заместник-председатели са Огнян Пейчев от "Атака" и  Иван Алексиев  от ГЕРБ.

Парламентът избра Емилия Масларова от "Коалиция за България" за председател на Комисията по труда и социалната политика, а за заместник-председатели - Геновева Алексиева /ГЕРБ/ и Тодор Великов /РЗС/.

Председател на парламентарната комисия по здравеопазване ще бъде Лъчезар Иванов от ГЕРБ гласуваха депутатите. Той ще има трима заместници - Пламен Цеков /ГЕРБ/, Ваньо Шарков /"Синята коалиция"/ и Евгений Желев /"Коалиция за България"/.

Председател на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред е народният представител от ГЕРБ Анастас Анастасов. Заместник-председатели са Красимир Ципов /ГЕРБ/, Касим Дал /ДПС/ и Десислав Чуколов /"Атака"/.

Димитър Чукарски /РЗС/ е председател на комисията по външна политика и отбрана, решиха депутатите. За негови заместници бяха избрани Живко Тодоров от ГЕРБ, Ангел Найденов /КБ/ и Димо Гяуров /СК/.

Десислава Танева от ГЕРБ ще оглави Комисията по земеделието и горите, реши парламентът. Тя ще се състои от 22-ма народни представители: 11 - от ГЕРБ, 1 - от "Синята коалиция", 1 - от РЗС, 4 - "Коалиция за България", 3 - от ДПС, и 2 - от "Атака". Заместник-председатели ще са Емил Димитров от ГЕРБ и Юнал Тасим от ДПС.

Менда Стоянова ще бъде председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Димитър Главчев от ГЕРБ и Румен Овчаров от Коалиция за България са заместник-председатели.

Депутатите избраха шестима секретари на Народното събрание – по един от всяка парламентарна група. Това са Пламен Нунев /ГЕРБ/, Милена Христова /Коалиция за България/, Митхат Метин /ДПС/, Петър Хлебаров /"Атака"/, Мариана Даракчиева /Синята коалиция/ и Бисерка Петрова /РЗС/.

На заседанието на парламента бяха гласувани промени в правилника за работа на Народното събрание, с които две постоянни парламентарни комисии се преименуват в съответствие с  наименованията на новите министерства. Названието на Комисията по икономическа политика и високи технологии се променя на Комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм. Комисия по енергетика, транспорт и съобщения се преименува  в Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения.