Колежът по туризъм получи шанс да закупи три етажа от закритото I ОУ
Колежът по туризъм получи шанс да закупи три етажа от закритото I ОУ / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Общинският съвет в Благоевград одобри предложението на кмета Костадин Паскалев собствеността на закритото Първо основно училище да бъде променена от публична в частна общинска собственост. Дебатът бе включен като извънредна точка в дневния ред и се разглежда на трета поредна сесия. Искането за промяна на собствеността с цел закупуване на втори, трети и четвърти етаж от сградата е на ректора на Колежа по туризъм проф. Васил Жечев. Висшето училище ползва трите етажа от сградата под наем за срок от 5 години, но за да бъде утвърдено от Националната агенция за оценяване и акредитация е необходимо да разполага със собствена база.

След решението на благоевградските парламентаристи следва да бъде обявен публично оповестен конкурс за продажбата на втори, трети и четвърти етаж от сградата, които са с обща площ 1800 кв. м. Задължителен критерий за участие в конкурса към кандидатите е да осъществяват образователна дейност по реда на Закона за Висшето образование или Закона за народната просвета.

Общинският съвет упълномощи кмета Костадин Паскалев да издаде заповед за провеждане на конкурс за продажба на обекта и да проведе процедурата съгласно изискванията на Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество. Съветниците обаче гласуваха тръжната документация да бъде съгласувана с Комисията по икономика и приватизация.

Първият етаж от сградата на закритото Първо ОУ е предоставен за нуждите на СОУИЧЕ "Св. Климент Охридски" - Благоевград с решение на парламента. Останалата част е отдадена под наем на колежа, като ползваната база е основно ремонтирана и се ползва за учебна дейност от висшето училище.

Колежът по туризъм внесе официално искане до Община Благоевград за закупуване на сградата през юли миналата година.