Кирил Илиев: Кметът да санкционира виновните за незаконния водопровод на стадиона
Кирил Илиев: Кметът да санкционира виновните за незаконния водопровод на стадиона / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Кметът на Благоевград Костадин Паскалев да накаже длъжностните лица, които с действието или бездействието си не са констатирали и санкционирали фирмата, изградила незаконния водопровод на стадион „Христо Ботев”. Препоръката е залегнала в доклад, изготвен от парламентарната комисия за контрол изпълнението на решенията на Общинския съвет, който прочете пред благоевградските съветници председателят на комисията Кирил Илиев.

Документът е изготвен във връзка с направена проверка по процедура за одобряване на парцеларния план за външния водопровод, захранващ резервоара на стадиона и ползван за поливните нужди на терена. Целта е да се установи има ли виновно поведение от страна на Общинска администрация и чия е отговорността за незаконно изграденото съоръжение, обясни председателят на контролната комисия и съветник от ГЕРБ Кирил Илиев.

Ако за някои от съветниците съществуват притеснения за умишлено забавяне на становище по казуса, ще ви информирам, че още на първото заседание на комисията, проведено през февруари тази година, поискахме да ни бъдат предоставени всички документи и актове, свързани с ремонта на стадиона, но Общинска администрация ни отговори с писмо, че не е ясно във връзка с кое решение на местния парламент търсим тази информация, каза Илиев.

Той уточни, че на 25 май кметът Костадин Паскалев е отправил писмен отговор, с който се отхвърля всякаква вина за незаконното строителство от страна на кметска администрация. Обясненията, посочени в писмото от градоначалника, са, че Общината не носи отговорност за обекта, тъй като не е било издадено разрешително за строеж по надлежния ред, поради което не са окомплектовани необходимите строителни книжа за изграждането на съоръжението, цитира Кирил Илиев.

Във връзка с тиражирани в медиите обвинения за умишлени действия по спиране на процедурите по одобряване на парцеларния план за имота, в който е изграден водопровода, както и самото му незаконно изграждане, комисията счита, че Общинският съвет и съветниците, акционери в ПФК „Пирин Блаогевград” не носят отговорност и в срок са предприели нужното за разрешаването на проблема, подчерта Илиев.

На въпрос на общинския съветник Радослав Тасков защо все още не са инвестирани гласуваните 250 000 лв. за ремонт на съблекалните и оградата на стадиона заместник-кметът арх. Георги Скрижовски поясни, че в момента се изготвят проекти за модерницзация на съблекалните, предстои и процедура по възлагане ремонтните дейности на оградата.