Катедрата по физика в ЮЗУ отбелязва 130-годишнината на Айнщайн
Катедрата по физика в ЮЗУ отбелязва 130-годишнината на Айнщайн / netinfo

По случай 130-годишнината на Алберт Айнщайн Катедрата по физика към Природо-математическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски” организира поредица публични лекции. На разположение на студентите е предоставен и диск с видеофилми, посветени на научните открития на великия учен.

От 13.30 часа днес в зала 1602 в Първи учебен корпус лекция пред студенти и преподаватели ще изнесе проф. Панайотис Франгос от Националния технически университет в Атина, Гърция. Той ще говори на тема „Числени резултати за разсейването на електромагнитни вълни от правоъгълна идеално проводяща плоча, с помощта на обобщен тримерен метод на стационарната фаза, използващ функции на Френел.

По повод годишнината на катедрата ще гостуват известни учени-физици от някои от водещите висши училища в България като проф. Александър Благоев и доц. Цвятко Попов от Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски” и доц. д-р Георги Георгиев от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Проявите са в рамките на откритата през миналия месец лектория в ЮЗУ „Неофит Рилски” с видни учени и общественици, представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт в Република България и Европейския съюз.