Камбитов: Работим Картала да е общинска собственост
Камбитов: Работим Картала да е общинска собственост / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка, архив

Към този момент Благоевградска област е сред общините, които не могат да се възползват от финансиране по проекти, свързани с подобряването на инфраструктурата, тъй като в четири от общините ВиК дружествата са общинска собственост.

В тази връзка кметът Атанас Камбитов призова кметовете на общините Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич да предприемат действия, за да бъде постигната консолидация на областно ниво.

След промените в Закона за водите, минералните извори в общината стават общински и в хазната на Благоевград ще има допълнително приходи от отдаването им на концесия до 25 години.

Открит е пилотен проект на МОСВ за финансиране на дейности, свързани с експлоатация на минералната вода. 

Атанас Камбитов обяви, че Общината се включва в мащабния проект "Спортен Благоевград".

"Ще се възползваме от възможността, която предоставя програмата за кандидатстване и ще сме сред първите общини, които ще се възползват от проекта. Ние в действителност сме готови със „Спортен Благоевград”, където ще се използва и минералната вода и тази програма ще даде въможност за едно много важно нещо. „Спортен Благоевград” ще бъде финансиран през ОП „Региони в растеж”, Ос1 с част от 44 милиона лева, част от довеждащата инфраструктура по програмата, финансов инженеринг от „Фонд на фондовете” и собствени приходи, което ще бъде комбинирано финансиране със синергичен ефект", обясни Камбитов.

Той припомни, че ски зона "Картала" е част от проекта „Спортен Благоевград” и администрацията ще предприеме стъпки, ски пистата да стане общинска собственост и след това да се доразвие като алпийско средище.