Камбитов посреща Трифон Зарезан в село Дъбрава
Камбитов посреща Трифон Зарезан в село Дъбрава / Община Благоевград - пресцентър

Градоначалникът на Благоевград Атанас Камбитов по традиция ще отбележи Деня на Св. Трифон Зарезан като зареже символично лозови насаждения в благоевградското село Дъбрава днес, съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.

Населеното място е прочуто с хилядите си декара лозя и ще посрещне Трифон Зарезан с богата празнична програма пред кметството на селото.

Ще бъде проведен конкурс за най-добро вино, а специално жури ще избере „Цар на виното 2016″.

По традиция короната на новия „Цар на виното“ трябва да бъде предадена от миналогодишния – Илиян Зашев, след което ще бъде извършен ритуалът по зарязване на лозята в лозовите масиви на Дъбрава.

По време на празника ще бъдат раздадени призове за „Най-ароматно вино“, „Най-хубаво червено и бяло вино“, „Най-кокетно вино”, а организаторите от Община Благоевград и кмета на селото Росен Георгиев обещават още интересни призове и много приятни изненади за гостите на празника.

Кметското ръководство на селото реши от тази година зарязването на лозите да бъде провеждано винаги в първата събота на месец февруари, а не както беше до сега - на 1 февруари, за да може да участват повече производители, както и повече хора да се насладят и усетят атмосферата на събитието.