Искат корекция на Здравната карта в Пиринско
Искат корекция на Здравната карта в Пиринско / netinfo

Областният управител Бисер Михайлов проведе работна среща с директорите на лечебни заведения и с представители на здравните институции на територията на Благоевградска област, на която бяха разгледани всички становища от заинтересованите страни, във връзка с принципния проект на Националната здравна карта.

Приемането на така предложения проект ще доведе до несъответствия, които ощетяват болничната дейност в региона. Така определения брой легла за активно лечение по видове дейности е драстично намален и крайно недостатъчен за равномерно задоволяване на потребностите от болнично лечение, изтъкнаха на срещата от лекарската гилдия.

Предвид факта, че областта е трета по територия и шеста по население, от поставянето й на предпоследно място по брой легла за активно лечение, е видно, че съществува абсолютна липса на съответствие на определените легла за активно лечение спрямо тези за другите области.

След разглеждане на становищата от медицинските институции и отчитане необходимостта от наложителна реформа в здравеопазването, областният управител Михайлов отправи конкретни предложения до здравното министерство.

Губернаторът настоява за отделенията по Анестезиология и интензивно лечение да се определят допълнително 5 легла, за отделенията по "Кардиология" да се определят допълнително 20 легла, за хирургично лечение леглата да бъдат увеличени с още 6 броя, за отделенията по "Ортопедия и травматология" да се определят допълнително 10 легла, а за отделението по "Лъчелечение" да се определят 20 легла за медицински дейности, които да се планират на регионално ниво.