/ БГНЕС/БОЖИДАР СТОИЛОВ
Благоевградският общински съветник Илко Стоянов внесе заявление за напускане на местния парламент. Провалените референдум и Общо събрание като компоненти на пряката демокрация, предизвикаха отказът му да участва във вземането на каквито и да било решения от тук нататък. 

Няма да има референдум за археологическите разкопки край Благоевград

Ето официалното писмото, което Илко Стоянов изпрати до медиите и в което обяснява мотивите за своето решение:


Днес подадох заявление за прекратяване на правомощията ми като общински съветник от Общински съвет. Бих искал изрично да поясня, че това не е „оставка“, а прекратяване на участието ми в един компрометиран според мен орган на местно самоуправление, след отказа на общински съвет Благоевград да допусне каквато и да е форма на пряко управление на гражданите, било то референдум или общо събрание на населението.

Също така искам изрично да отбележа, че в конкретния случай не се касае до това какво е моето лично мнение и дали съм за запазване на „разкопките“ на място или продължаване на изграждането на магистралата по същото трасе.

Не това е важното в случая, а принципното отношение на т.нар. „политически елит” към обикновените жители в община Благоевград. Важното е, че този общински съвет на средата на своя мандат показа,  че е откъснат от естествената си среда – жителите на община Благоевград.

За пръв път от много години в Благоевград се появи обществена енергия, която можеше да бъде използвана не само за конкретния повод – запазването на предполагаемия античен град Скаптопара, а преди всичко като основа за създаването на диалог между местната власт и гражданското общество. Такъв диалог би довел до решаването и на редица други проблеми.

Общо събрание вместо референдум за разкопките иска кметът Камбитов

След като общинските съветници прецениха, че са „политическия елит”, който не се нуждае от помощта на обикновения избирател, а моето мнение беше точно обратното, публично заявих, че общинският съвет е изчерпан и безполезен орган.

Да бъда общински съветник никога не е било самоцел за мен. Точно обратното, на абсолютно принципна основа, винаги съм защитавал обществения интерес и съм отстоявал собственото си мнение. Не твърдя, че това мнение всеки път е било правилно, но твърдя, че винаги е било МОЕТО, а не на някой друг, пуснато по вертикалата или договорено в задкулисие.

Считам че в рамките на една последователна и честна политика към избирателите, думите следва да се подкрепят и от конкретни действия, поради което прекратявам участието си в управлението на община Благоевград. Това няма да промени добронамереното ми отношение или критичността ми към местната власт, но вече ще го правя като обикновен гражданин на общината.

И символично, и политически отправих послание за това, че гласът на хората не е достатъчно ценен. Аз, с голямо облекчение мога да заявя, че вече няма да продължа да упражнявам правомощията на общински съветник, защото този орган загуби правомощията си отдавна и пренебрегна всички форми на пряка демокрация.

Държа да отбележа още нещо, днес напускам управлението на града, но не и политиката, защото тя е единственият начин да работиш за хората и промяната. Въпросът бе в една кауза, която беше дефинирана. Надявам се, че моето оттегляне да послужи за преосмисляне от някои хора на тази посока.

Община Благоевград защити археологическите находки

Накрая бих искал да кажа, че Благоевград не е този красив и пълен със живот град, какъвто го помним отпреди години. И макар, че от местната власт се вършат много неща за красотата му, все по-осезаемо, от ден на ден се усеща липсата на съдържание, липсата на енергия в него.

Промяната няма да дойде отвън или отвисоко, тя може и е в задължение на всички благоевградчани. Искрено се надявам, когато му дойде времето, те да направят своя избор по такъв начин, че да зададат преди всичко нова посока и нова енергия за Благоевград.