Горят и се гасят отделни огнища
Пожарът над Разлог в местност Беталовото е ограничен, горят и се гасят отделни огнища.

БГНЕС

С помощта на фадрома е прекарана полоса, изгорялата площ е 100 дка - бял, черен бор, ела и хвойна. Полицията започна оглед за установяване причините за пожара.

Нов горски пожар: Огънят бушува в Пирин (СНИМКИ)

„Към момента площта на пожара остава 100 дка, ограничен е на 16 септември  към късните часове на деня. В погасяването на пожара вчера са взели участие екипи на пожарната, служители на ЮЗДП, служители на община Разлог и тежка техника от частни фирми.

БГНЕС

БГНЕС

Благодарение на тези хора пожарът е ограничен в рамките на тези 100 дка. Растителността, която е обхваната е предимно черен бор, горска ела и хвойна. Точно тази хвойна затруднява гасенето на пожара, тъй като тя развива много висока температура в следствие, на което пожара на моменти става върхов.

БГНЕС

Смело мога да кажа че в рамките на днешни ден пожарът ще бъде ликвидиран. Причината на този етап не е известна. Служители на Районно управление-Разлог в момента са на терен и изясняват причината”, каза Костадин Добрев - началник на пожарната в Разлог.

Трети ден вертолет „Кугар“ гаси горския пожар в Рила

„Щетите са предимно от млади насаждения около 30 години. Поради гъстият дим и вчера и през нощта е трудно да се определят, но благодарение на всички хора, които взеха участие, включително частни фирми, пожарната, колегите от НП Пирин успяхме да овладеем пожара.

БГНЕС

Цяла нощ работиха пожарникари и екипи на горското с тежка техника и се направи една полоса от 4 метра около цялата площ на пожара и в момента се гаси вътре в пожара- стари дънери и хвойна предимно”, обясни инж. Иван Гърков-директор на ДГС-Разлог.

БГНЕС

БГНЕС

Той обясни, че в сряда вечер в района е имало много мълнии и светкавици и се предполага, че причината за пожара е точно това. Според Гърков, възпламеняването в резултат на мълния може да е след дълго тлеене. Не е изключено и човешка небрежност.

БГНЕС

БГНЕС