Горската дирекция е във финансов колапс, обяви новият й шеф
Горската дирекция е във финансов колапс, обяви новият й шеф / снимка: Дарик Благоевград, Десислава Янкулова
Приходите в бюджета на горската дирекция са в колапс
22509
Приходите в бюджета на горската дирекция са в колапс
  • Приходите в бюджета на горската дирекция са в колапс

Регионалната дирекция по горите в Благоевград е във финансов колапс, обяви пред Дарик новоназначеният директор Иван Гергов. Данните от направената от него ревизия сочат, че към 30-и септемри изпълнението на приходите възлиза на близо 5 400 000 лв. при заложен годишен план от 10 632 307 лева. „Не виждам как до края на годината ще бъде изпълнена приходната част на бюджета, имайки предвид стагнацията на пазара”, коментира Гергов.

След извършени проверки от експерти на Държавната агенция по горите са установени сериозни нарушения в благоевградската дирекция, отнасящи се до участие на служители в схеми за незаконна сеч и транспортиране на дървесина от горския фонд. „Ще бъда абсолютно безкомпромисен към всеки служител, който нарушава Закона за горите", категоричен бе Иван Гергов. 

"При доказване на умишлно погазване на закона ще пледирам за най-строги наказания”, закани се той. Иван Гергов даде заявка, че ще заложи на млад и амбициозен екип, който да отговоря на новите изисквания на пазарната обстановка в страната.

Гергов посочи като основен приоритет в работата си осигуряването на подвижна горска стража на терен, която досега е била позиционирана само на контролните горски пунктове за наблюдение.

"Близо 1 000 са съставените актове за констатирани нарушения на територията на горско стопанство в Благоевград от началото на годината, събираемостта на глобите е 7%", информира Гергов.

Иван Гергов пое ръководството на Регионалната дирекция по горите в областния град със заповед на директора на Държавната агенция по горите Георги Костов на 26-и септември тази година. Досега ръководната длъжност заемаше Георги Калабаков.


Още коментари от новия горски шеф в Благоевград чуйте в прикачения звуков файл