/ Снимка: БГНЕС
Главен инспектор Боян Кондуров, началник на районната пожарна служба в Благоевград, спечели отличието "Пожарникар на 2017 година". Наградата му бе връчена от зам.-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов на официална церемония в Централния военен клуб в столицата, съобщи БГНЕС. 

Той бе отличен заради отработването на над 500 произшествия, както и за активното му участие в потушаването на огромния горски пожар в района на симитлийските села Мечкул и Сенокос. "За да бъдеш пожарникар, е необходимо сърце", каза Кондуров и допълни, че пожарникарите не са безстрашни, но умеят да контролират страха си.

Повече от 52 000 произшествия са отработени от служителите на пожарната през 2017 г. От тях 35 400 са пожарите, около 14 400 са аварийно-спасителните и технически операции. Загиналите в тези произшествия са 147 човека. Това каза главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", след церемонията "Пожарникар на годината".
 
Той допълни, че от началото на годината около 4000 реакции са изпълнили служителите на пожарната, като уточни, че при действията от миналата година няма загинали пожарникари.