ГЕРБ съветници сезират Паскалев за проблеми на селските кметове
ГЕРБ съветници сезират Паскалев за проблеми на селските кметове / снимка: ГЕРБ

Съветниците от ГЕРБ внасят в Общинска администрация - Благоевград приоритетните проблеми на селата, които да бъдат решени със средства от бюджет 2010. Това стана ясно след среща с кметове и жителите на селата в общината.

В Селище има нужда от канализация, ремонт на улиците, но най-тежкият проблем е плачевното състояние на гробищния парк. Хората, живеещи в селото, поискаха да се заложат средства в общинския бюджет за ремонт на пътя до гробищата, оградата и навеса на парка. За отстраняване на този проблем ще са необходими около 10 000 лв., изчисляват от селото.

Приоритет в Бело поле е благоустрояване на улица №2. За асфалтирането й трябва да бъдат заделени към 160 хиляди лв., селото има нужда и от изграждане на обходен път. За Покровник най-важно е изграждането на питеен резервоар. Там има проект още от 1985 г, но е замразен. По груби сметки ново проектиране и пълно изграждане ще струва около 180 000 лв.

ГЕРБ съветници сезират Паскалев за проблеми на селските кметове
netinfo

В Хърсово жизненоважно е прекарването на електричество в махала "Акациите". Има изработен проект на стойност 140 000 лв. и хората там се надяват тази година този проблем да бъде решен.

Кметът на Долно Българчево и жители на селото настояват за изкърпване на дупките по главния път от Зелен дол до Българчево. В селото има необходимост и от нов резервоар за питейна вода, който да е 400 кубиков, тъй като сегашният от 80 кубика е много малък и не задоволява нуждите на домакинствата. Кметството също плаче за вътрешен ремонт, който ще струва около 5 000 лв.

Проблем с питейната вода е отчетен и в селата Дъбрава и Бистрица. Проектирането и изграждането на резервоар ще струва общо и за двете села към 30 000 лв. В Логодаж е належащо извършването на ремонт на главния път, който води до митницата. Там трябва да се ремонтират платното, тротоарите и осветлението, което ще излезе около 15 000 лв.

В Рилци има готов проект за канализация. Церово пък се нуждае от плочки за стадиона, с които да се укрепи свличащата се земна маса за сумата от 15 000 лв. В селото няма и нито една детска площадка, поради което жителите на Церово настояват такава да се изгради, за което ще са необходими около 8 000 лв.

В Рилци има готов проект за канализация, но за реализирането му ще трябват 80-90 хиляди лева. Селото също се нуждае от изграждане на резервоар за питейна вода.

Общинският съветник от ГЕРБ Красимир Роячки пое ангажимент да представи на кмета Костадин Паскалев и Общинска администрация проблемите на кметовете и жителите на селата в Благоевградско в писмен вид.