Димитър Саватинов е Спортист на годината в Гоце Делчев
Димитър Саватинов е Спортист на годината в Гоце Делчев / Община Гоце Делчев - пресцентър

На церемония в Гоце Делчев бе връчена наградата „Спортист на годината“ за 2014-та година на Община Гоце Делчев.

Наградата се връчва на спортист от Гоце Делчев, който е постигнал големи успехи през годината, донесъл е гордост и много радост на своите съграждани и допринася със своята дейност за развитието и популяризирането на спорта, както и на община Гоце Делчев.

Решението кой да бъде носител на наградата „Спортист на годината“ за 2014- та в община Гоце Делчев, бе взето единодушно от ръководствата на спортните клубове. Те бяха категорични в оценката си, че най-заслужилият спортист на Гоце Делчев е Димитър Саватинов.

През месец октомври, той стана носител на титлата „Най-силен мъж на Америка за 2014-та година“, като спечели престижното състезание, поставяйки два американски рекорда.  Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов връчи плакета, с който се удостоява избрания за „Спортист на годината“ на сестрата на Димитър Саватинов – Мария, поради неговото отсъствие от страната.

Кметът подчерта, че община Гоце Делчев винаги е подкрепяла спорта и тази подкрепа ще продължава и занапред.

„Димитър Саватинов е гордост за нашия град, щастливи сме от неговите успехи и му желаем още повече победи занапред“, каза още кмета. Освен плакета, той подари на Димитър Саватинов и българския трибагреник със знака на Гоце Делчев, за да носи своя град винаги в сърцето си и да го прославя навсякъде по света.

Кметът на Гоце Делчев допълни, че както досега, така и занапред, Димитър Саватинов може да разчита на подкрепата на общината.

Мария Саватинова отправи благодарност от името на своя брат към община Гоце Делчев и лично към кмета Владимир Москов, за голямото съдействие и финансова подкрепа при подготовката му за досегашните състезания. На церемонията присъстваха също заместник – кметовете на община Гоце Делчев Валери Сарандев, Богдан Боцев и Саид Иброш, както и представители на спортните клубове в града.  Димитър Саватинов е роден на 5 май 1980 г.

На 14 г. възраст започва да се занимава с борба и вече 20 години не спира да тренира. През 2002 г. започва работа като акробат в българска циркова трупа, с която обикаля по целия свят. През 2006 г. заминава за САЩ, където работи в най-големия цирк там до 2012 г .