/ Община Петрич
Деца изрекоха клетвата на Апостола пред неговия паметник в двора на СУ „Васил Левски” в петричкото село Коларово. Патриотичната инициатива по повод 181 години от рождението на Васил Левски включи също поход в подножието на планина Беласица с развяти национални трикольори.

Деца от клуб „Млад планинар”, клуб „Родолюбие” и клуб „Зелени патрули” при Общински детски комплекс, изминаха пеша разстоянието от Военен паметник „Бялата чешма”край с. Самуилово до паметника на Васил Левски в с. Коларово. Пред монумента на Апостола в двора на СУ „Васил Левски” в Коларово децата сведоха глава в знак на признателност пред делото на Левски.

Деца от Петрич развяха трикольори в памет на Апостола
Снимка: Община Петрич


„На този ден не са нужни гръмки слова, на този ден свеждаме глава и мислим за бъдещето на България”, с тези думи директорът на училището Любка Панкова посрещна младите родолюбци.

Деца от Петрич развяха трикольори в памет на Апостола
Снимка: Община Петрич


„Следвайте стъпките на Апостола, пречупени през нашето съвремие”, апелира зам.-кметът на община Петрич Илияна Попова. Веднага след това децата изрекоха колективно клетвените слова, написани и произнесени от Левски.

Деца от Петрич развяха трикольори в памет на Апостола
Снимка: Община Петрич


Монументът на Апостола в двора на СУ „Васил Левски” е дарение от жители на село Коларово, които живеят в Италия и е дело на скулптура Евгени Гоцков.

На този паметник децата положиха и своите цветя днес. Специално за годишнината от рождението на Левски беше подредена експозиция с творения на ученици от училището, чийто патрон е Апостолът на свободата. Прочетено беше и стихотворение, написано също от ученик на  СУ „Васил Левски” с. Коларово.