/ iStock/Getty Images
20 000 лева обезщетение за неимуществени вреди, трябва да плати община Благоевград на 24-годишна жена заради инцидент, реши Окръжният съд в града.

Жената била на разходка в обществения парк в Благоевград в средата на януари и пропаднала в необезопасена шахта.

Община Благоевград е осъдена да заплати още 175 лева за разходи за лечение и рехабилитация, адвокатското възнаграждение на ищцата, както и съдебните разноски.

Дете пострада след падане в необезопасена шахта

Окръжният съд е отхвърлил предявения иск за присъждане на обезщетение за неимуществените вреди за разликата между присъдените 20 000 лева и претендираните 30 000 лева.

Съдът приема, че като елемент от парка, Община Благоевград е длъжна да осигури и поддържа шахтата така, че тя да е безопасна за преминаващите оттам граждани.

Според магистрата, постановил акта: "В случая не може да се очаква ищцата да знае за състоянието на шахтата и да я заобиколи. Без значение е дали ищцата е минавала често оттам и дали е знаела, че капакът на шахтата липсва.

На гражданите не може да се вмени в задължение да знаят и помнят къде в града шахтите не са обезопасени и още по-малко може да им се вмени във вина, че не са се опазили от пропадане в тях."

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд град София в двуседмичен срок.
 
Информационна агенция Фокус