Банско е готово за зимния сезон, чакат туристи от цяла Европа
Банско е готово за зимния сезон, чакат туристи от цяла Европа / Снимка: Вероника Атанасова

Министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на Банско Георги Икономов проведоха среща по повод предстоящия зимен сезон. На нея бе дискутирана готовността на държавните институции и туристическия бизнес за обезпечаване на безпроблемното протичане на сезона.

Банско е готово за зимния сезон чакат туристи от цяла Европа
netinfo

Кметът Георги Икономов откри срещата и заяви, че общината има готовността за безпроблемното стартиране на сезона. Той поясни, че строителната програма приключва в края на този месец, и че над 90-95% от строително-ремонтните дейности по уличната мрежа в града са завършени и проходими. Икономов подчерта, че предстои сключване на споразумение с МВР за допълнителен брой полицаи и допълни, че се двоуми за идеята на ОД МВР - Благоевград за КПП-та на входовете и изходите на града.

Икономов не пропусна да отбележи, че заради единствената кабинкова въжена линия отново ще има опашки от изнервени скиори.

Министър Ангелкова коментира, че очакванията за успешен зимен сезон към момента се потвърждават. Тя допълни, че заявките за чартъри на летище София по отношение на зимните курорти вървят с 35,5% ръст, и са основно от Русия, Швеция, Великобритания, Ирландия, Израел, Гърция и Румъния.

Бяха анализирани и резултатите от контролната дейности през изминалия зимен сезон на 2015/2016година. Бе отбелязано, че през изминалата година във всички зимни курорти в страната са извършени 2 982 проверки, и че все още се забелязва тенденция за нарушение от туристическите обекти по отношение на категоризацията им.

По време на срещата стана ясно, че в сравнение с предходния период регистрираните престъпления са намалели с близо 35%.