Банскалии – родолюбивите съотечественици на  Паисий Хилендарски, ще почетат епохалното му дело
Банскалии – родолюбивите съотечественици на Паисий Хилендарски, ще почетат епохалното му дело / Снимка: Община Банско
В деня, отреден за почит към делото на Преподобни Паисий Хилендарски – 19 юни, в родния град на Патриарха на Българското възраждане – Банско, жители и гости за пореден път ще засвидетелстват почит към своя велик съгражданин.

Тази година се навършват 295 години от рождението на един от колосите в българската история и 255 години от написване на епохалния му труд „История славянобългарска”.

За отбелязването на тези значими годишнини община Банско е подготвила богата програма. В навечерието на празника в църквата „Св. Троица” ще бъде отслужено вечерно богослужение. С Божествена Света литургия ще започнат тържествата, посветени на народния будител, канонизиран за светец преди 55 години. Църковната служба е предвидена на 19 юни от 8:00 часа, като ще бъде водена от Негово Високопреосвещенство Серафим, митрополит на Неврокопска епархия. Очаква се на честването да присъства също архимандрит Амвросий – игумен на българската светиня - манастира „Св. Георги Зограф” в Атон. За всички, които искат да научат повече за делото на българския светец, в салона на Посетителския информационен център ще бъде прожектиран документалния филм „Паисий – първият и всевечният”.
 

Банскалии  родолюбивите съотечественици на  Паисий Хилендарски, ще почетат епохалното му дело
Снимка: Община Банско


Събитията ще продължат в Духовно-историческия център „Паисий Хилендарски”, където от 17:00 ч. ще бъде представено изданието на Втора Харитонова преправка на „История славянобългарская”.

Късният следобед е отреден за открит урок по родолюбие на тема „Отец Паисий обикаля още”. Тържествата ще завършат в 19:00 часа пред мемориала на Патриарха на Българското възраждане, където Национален фолклорен състав „Българе” ще изнесе историческия танцов спектакъл „България през вековете”.

За да подчертаят националната си идентичност, родолюбивите банскалии отдавна са оставили своите категорични белези. През 1977 г. е създаден внушителен монумент от гранит и камък. На преден план е фигурата на Паисий, открояваща се на фона на символичните страници с най-важните моменти от „Историята“. Със създаването на Духовно-историческия център „Свети Паисий Хилендарски” през 2008 г. на мястото, където е била родната му къща се сбъдна  мечтата на банскалии да съградят на своя знамени съгражданин достоен паметник за възхвала на епохалното му дело. Музеят на Паисий днес е достояние не само на гражданите на Банско, но и на многобройните посетители от страната и чужбина и освен като мемориал, служи за възхвала и опазване на българската история.